„Vladimir Putin va invada o altă țară, de pildă, Georgia. Și fără să observe toată lumea, Republica Belarus a fost deja ocupată de ruși cu sprijinul dictatorului de acolo”, explică Serhii Hakman, geopolitician ucrainean din Cernăuți.
Într-un interviu, pentru Gândul, geopoliticianul și directorul adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a Calificării, oferă o imagine de asamblu asupra războiului de la graniţa României și explică resorturile acestuia, la o lună de la izbucnirea conflictului militar.
Imaginile cu case distruse de bombardamente, mașini făcute scrum, străzi pustii, blocate de dărâmături, arată dezastrul din țară. Cu toate acestea, Ucraina reușește să-și apere spațiul aerian și rezistă în fața avioanelor rusești.
„Este o zi mai liniștită, în urmă cu două zile au fost cinci alarme aeriene într-o singură zi. Situația este exact ca în război. O zi mai reușită, alta mai puțin reușită. Noi am rezistat, practic ne dădeau 24 ore și credeau că Ucraina va fi zdrobită. În mare măsură, putem spune că dușmanul este îndepărtat de Capitală. O situație mai complicată este în zona orașului Mariupol și a mării Azov. Orașul este permanent bombardat, inclusiv au fost folosite bombele cu fosfor, rachete termobarice, cunoscute şi sub numele de “bombe vacuum”. Ceea ce se întâmplă în Mariupol, poate fi considerat un adevărat genocid. Să nu dai posibilitatea populației civile să iasă din zona de atac, eu consider că este o crimă de război.
Serhii Hakman
În urmă cu câteva zile, Rusia susținea, fără nicio dovadă, că armele biologice sunt dezvoltate în laboratoare din Ucraina, cu sprijinul Statelor Unite. Geopoliticianul ucrainean a explicat ce sunt, de fapt, aceste laboratoare.
Suntem șantajați cu folosirea armelor nucleare, cu armele chimice. Totodată, suntem învinuiți că am fi avut laboratoare cu arme biologice folosite de SUA. Au fost laboratoare din perioada sovietică, care în perioada post-sovietică, au fost transformate în laboratoare pur medicinale pentru a cerceta virusurile. Mai multe comisii internaționale au fost prezente în aceste laboratoare din statele post-sovietice pentru verificări, iar singurele laboratoare care nu au permis aceste comisii au fost cele din Rusia.
„Totodată, aceste jocuri în jurul stațiilor electrice nuclare, sunt absolut primejdioase nu numai pentru Ucraina, cât și pentru întreaga Europă. Asta deoarece nu sunt supuse unor examinări din partea specialiștilor. De cele mai multe ori se întrerupe curentul electric, și astfel nu se respectă temperaturile la care trebuie să lucreze centralele, ulterior ducând la ridicarea radiațiilor din zonă și astfel la explozii. În aceste situații, comunitatea internațională ar trebui să fie mult mai implicată, asta pentru că o avarie la una dintre aceste stații electrice nucleare, ar înseamna o catastrofă pentru întreaga Europă sau chiar lume”, explică Serhii Hakman.
Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, declara pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dacă este vorba despre un șantaj sau o adevărată primejdie, geopoliticianul spune că nimeni nu poate să fie sigur.
Trebuie făcute toate eforturile să nu se ajungă aici și toată comunitatea internațională trebuie să întreprindă demersuri. Dacă facem o mică paralelă istorică, în anul 1939, când Uniunea Sovietică a încălcat Convenția internațională de definire a agresiunii, ea a fost scoasă din Liga Națiunilor.Acum noi confruntăm cu situația în care de opt ani Federația Rusă duce un război de agresiune și rămâne membră a Consiliului de Securitate al ONU (CSNU). Este un nonsens internațional.
Serhii Hakman
Întrebat dacă ne putem aștepta în curând la un armistițiu în războiul din Ucraina sau chiar la o încheiere definitivă a conflictului, geopoliticianul a explicat că Rusia nu este gată să facă acest lucru în curând.
„Mai devreme sau mai târziu, Putin va fi considerat criminal de război. Nu știm cât de repede se va întâmpla asta, însă, cu siguranță că pe viitor va ajunge să fie condamnat”, spune geopoliticianul.
Pe 7 august 2008, Rusia a trimis trupe în regiunea Osetia de Sud, cea de-a doua regiune separatistă georgiană, iar trupele și tancurile au avansat tot mai adânc în Georgia. Aeroportul internațional din capitala Tbilisi a fost printre locurile atacate.
„Rusia ar impune noi condiții ca Georgia să recunoască neapărat regiunile Osetia de Sud şi Abhazia ca țări independente, deși Rusia le-a recunoscut, și totodată pentru ca Georgia să le rcunoască, rușii ar putea ataca țara. Georgia este o țară mică și asta ar fi o victorie pentru Putin ca o scuză că nu a putut soluționa ”problema” cu Ucraina așa cum și-ar fi dorit”, explică geopoliticianul.
Și oficialii SUA și NATO avertizează că Belarusul, țara condusă de autocratul Alexandr Lukașenko, ar putea să se alăture în curând Rusiei în invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina. Avertismentele au fost confirmate de o sursă a opoziției belaruse, care susține că unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina în orice clipă, cu mii de forțe pregătite să o facă.
În afară de impactul militar, o astfel de decizie ar avea, însă, și o implicație geopolitică, pentru că presupune aderarea unei a treia țări la războiul pornit de Putin în Ucraina.
Joi, 24 martie, s-a împlinit o lună de când Rusia a început invazia în Ucraina, cu atacuri nu doar asupra militarilor, ci şi asupra civililor, autorităţile ucrainene estimând că, pe lângă numeroasele morţi, inclusiv în rândul copiilor, circa 10 milioane de locuitori ai ţării au trebuit să-şi părăsească locuinţele.